Bu web sitesini kullanmaya devam ederek, “Aydınlatma Metni”ni kabul etmiş olacaksınız.
KABUL EDİYORUM
Türkçe  |  English
Blog
Bodrum Otları
TARİH
Bodrum Otları
EKLEYEN
Daphnis Hotel
Her gün önünden geçtiğimiz ve yürüdüğümüz Bodrum sokaklarında envai çeşit ot büyüyor. Gelin bazılarının faydalarını, kullanım alanlarını ve özelliklerini keşfedelim!

Arapsaçı ya da Yabani Rezene
Dereotuna çok benzese de anasonvari keskin kokusuyla hemen ayırt edilebilen Arapsaçı’nı sonbahardan yaz ortasına kadar yol kenarlarında, Bodrum’da özellikle kireç bakımından zengin toprağa sahip Gündoğan, Yalıkavak ve Gümüşlük bölgelerinde bulabilirsin.

Tohumundan köküne kadar her yerini yemeklerde ve salatalarda kullanabildiğimiz bu bitkinin mevsimi Kasım - Mart arasıdır.

Arapsaçı´nın Faydaları
Görme yetisine katkıda bulunur. Kornea ve retina yapısını koruyan içeriklere sahip olan Arapsaçı Otu, ileri yaşlarda olası görme sorunlarına engelleyicidir.

Öksürük kesici görev görür. Boğaz yolunu yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Bölgenin rahatlamasını sağlar ve mevcut bakterilerin yok olmasına destek olur. Bitkinin çayı demlenerek, öksürük sorunu yaşandığı dönemlerde rahatlıkla tüketilebilir. 

Emziren annelerin süt miktarını ve kalitesini arttırır.

Uykusuzluk ve strese iyi gelir. Özellikle kronik uykusuzluk sorunu yaşıyorsan bu bitkiyi tüketerek, uykusuzluk sorunlarına karşı çözüm üretebilirsin.

Şevketibostan ya da Şevketotu
Yaz boyunca açan sarı renkli çiçekli bu bitkinin anayurdu bilinmiyor ama ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tarla kenarı, bahçe ve kırlarda yabani olarak yetişiyor.

Pazarlarda kökleri ayıklanmış halde dikenli yaprakları ile satılan bitki, sindirim ve safra salgılarını artırır, karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar. Kanamaları durdurur, hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur

Şevketibostan Çayı
Bitkinin kurutulmuş çiçekli sürgün ve tohumlarından 1-2 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 bardak kaynar su dök. 10-15 dakika demlendirdikten sonra çayın hazır. Hazırladığın çayı pamuk yardımıyla vücudunda oluşan yaralara sürebilirsin. Bitkinin yaraları temizleme ve iyileştirme özelliği var!
 
Tilkişen ya da Asfaraca ya da yabani kuşkonmaz ya da tatlı sarmaşık :)
Çalı gibi dikenli bir yapıya sahip olan bu bitkimizin mevsimi İlkbahar. Pazarlarda demetler halinde bulabilirsin. Haşlama suyunu atma ve sabahları aç karnına iç. Bölgede yumurtalı ya da yumurtasız kavurması yapılarak tüketiliyor. Tarif için sola kaydır!

Yumurtalı Tilkişen Kavurma
2 demet tilkişenin körpe kısımları
1-2 diş sarımsak
bol sızma zeytinyağı
tuz, az kırmızı pul biber
2 yumurta
Gerekirse az su

Tilkişen ayıklamanın yolu fasulye ayıklar gibi elinle körpe kısımları koparmak ve 2-3cm. boyunda parçalara ayırmak. Ayıkladığın tilkişenleri güzelce yıkayıp süz.

Tavaya zeytinyağı ve sarımsağı koyup 1 dakika çevirdikten sonra tilkişen, tuz ve kırmızı biberi koy. Arada karıştırarak, orta ısıda yumuşayana kadar pişir.

Tilkişenler yumuşadığında ayrı bir yerde çırptığınız yumurtaları ekle, karıştırarak birkaç dakika da birlikte pişirip sıcakken servis et.
© Daphnis 2025. Tüm hakları saklıdır.